maanantai 15. joulukuuta 2014

Ikä-asiaa

Ikä, se on sitten ihmeellinen asia. Sitä ei ole aikaisemmin tullut niin ajateltua kuin nyt vasta keski-iässä. Tuntuu, että asiaan törmää nyt vähän väliä jossain muodossa. Nuorempana sitä saattaa kuvitella olevansa joku luomakunnan ihme, joka ei vanhentuisikaan ollenkaan. Sitten yht'äkkiä huomaakin peilissä yhtenä
aamuna naaman kummasti levinneen ja kulmakarvojen harventuneen. Onneksi se yleensä pysyy semmoisena sitten taas parikymmentä vuotta, kunnes taas tuntuu jotain ikääntymistä tapahtuvan kuten esim. kulmakarvojen taas lisääntyneen =). Ja nyt se muutos tuntuu tulevan myös pääkoppaan. Näen yht'äkkiä varsinkin kaiken kauniin selvemmin. Ei tarvitse kuin kauniita joulukortteja katsella, kun jo silmäkulmasta tirahtaa liikutustippa. Tai kuulee kaunista musiikkia, niin liikuttuu kantapäitä myöten. Ihan kauheeta ja toisaalta niin ihanaa.

Huomasin ajattelevani nykyistä ikäajattelun ristiriitaa, esimerkiksi kun TV:ssä pyörii nyt tämä "Lupa Välittää". Siinähän on se nuori poika ja mummeli, jotka yhdessä räppää. Ja sitten, kun sen mummelin ikä oli siihen laitettu esille (eli 78 v) niin Ensimmäinen reaktio oli  minulla, että noin "nuoriko" se onkin !!!  Mikseivät ole sinne vanhempaa laittaneet, niin olisi jotenkin enemmän ikäarvokkuutta ja enemmän historiatietoja jaettavaksi nuorille. Jotenkin olin mielessäni kuvitellut sen mummelin siinä TV-ohjelmassa jo "tosi"vanhaksi, vähintäin ainakin 85 v. Mietin, että MIKSI minä niin ajattelin ?? No, ehkä sitä on nykyään niin paljon näytetty näitä yli 100 vuotiaitakin. Ja Aira Samulinia ja muita luonnonoikkuja. Pirkko Mannolakin kertoo joka mainoskatkolla näytelleensä jo 50 vuotta ja aikoo kuulemma edelleen jatkaa ja kaiken tämän aivopesun tuloksena minäkään en enää ymmärrä, kuka on vanha ja missä iässä saa olla luvan kanssa vanha. Ja toisaalla toitotetaan, kuinka sitten ei kuitenkaan vanhat kelpaa töihin, mutta eivät myöskään eläkkeelle. Mihkäs me sitten aikanaan kelvataan.

No, miksi nyt jo tuntuu välillä "vanhalta". Saako sitä nykyään näyttää ollenkaan vanhalta vai pitääkö vaan leikkiä nuorekasta. Mitäs jos onkin vanhana syntynyt. Onko ikäluokkamme kohtalona siis siirtyä ikinuorista suoraan ikivanhoiksi, ilman odotettua "kunnioitettavaa" seniori-ikää ja sen tuomia etuja.

Mitä tästä voisi päätellä................................ minulla taitaa olla ikäkriisi =) ja vanhuuskäsite on nykyään murroksessa.
Joulukuussa