tiistai 11. maaliskuuta 2014

Ranskalainen parveke


9.3.14
Aamulla saatiin todeta, että vaunu oli pysynyt paikallaan tanakasti vuoren päällä ja linnut herättivät ranskankielellä. Vuorossa aamutoimet ja sitten taas baanalle. Sunnuntaipäivä oli hyvä käyttää etenemiseen, kun ei ollut paljon liikennettä (rekat ilmeisesti eivät saaneet ajaa). Siis suunta Pariisia kohti. Koko päivän maisemat olivat melkolailla samat: polveilevia viljapeltoja silmänkantamattomiin ja puissa näkyi tuulenpesiä paljon.           

Peltonäkymät horisonttiin asti

Tiet ovat olleet tosi hyviä koko matkan. Ranskan puolella  talot muuttuivat selvästi. Ovat pienempiä kuin Saksassa ja sen minkä ovat joskus aikoinaan tehneet (monesti kivestä), sitä ei sitten sen jälkeen ilmeisestikkään tarvitse korjailla eikä fiksailla ja aika tekee  vielä  niihin hauskan oman leimansa.
Jotenkin koin ranskalaisten systeemit tienpäällä loogisemmiksi suomalaiselle. Kyltit on selkeät, pysähdyspaikkoja runsaasti ja ne ovat siistejä. Yhdeltä Shelliltä kävin ostamassa purtavaa ja kun sitten söimme Hodarisämpylät kinkkujuusto-täytteellä, niin (IHAN OIKEASTI) tuli ihan tippa silmään, kun ne oli NIIN HYVÄN MAKUISET. Se leipäkin ihan suli suussa. Näin vanhaksiko sitä pitää elää, että saa maistaa kerrankin maistuvaa vaaleaa leipää.

Lämpöä oli jo 21 astetta ja aika pitää "siestaa", joten päivystettiin vaunussa kahvia juoden yhdellä kivalla levähdyspaikalla. Isäntä teki alkumatkasta Repelle Ranskalaisen parvekkeen (=vaunun oven puoleen väliin asti ulottuva verkko), josta Repe nautti nyt silmin nähden. Siitä oli turvallista kurkkia ulos ja silti haisti mielenkiintoiset hajut eikä päässyt karkaamaan. Siinä päivystäessä ja kahvitellessa tuli taas mieleen jännä tunne, että "koti on siellä, missä vaunukin"

Päivän pääteasema oli Berny-Rivieren leirintäalue, jonka löytyminen meinasi olla kovan työn takana. Piti ihan turvautua kysymään paikalliselta asukkaalta tietä. Loppupätkän tienviitat kun olivat hiukan suur'piirteisesti laitettu. Ja navigaattorit (kaikki) sekosivat loppukilometreillä kokonaan. Ystävällinen ranskalaismies neuvoi tien paljon ranskaa puhuen, viittoen kädellään ja paperille piirtäen.

Muuten, hyvää yleistietoa ranskassa:  Juomavesi = EAU POTABLE