keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Pikkulinnut liikenteessä

Mikään ei hellytä autokuskia niin kuin poikastensa kanssa tienpientareella tepastelevat rannoilla pesivät linnut. Tänäänkin tunsin oikein liikutustipan tirahtavan silmäkulmasta kun bussipysäkillä oli äitilokki poikasineen aterialla. Se oli NIIN liikuttavan näköistä touhua, kun äitimuori siinä irroitteli paloja saalistaan ja pienen palan ravistuksen jälkeen vuorotellen ojenteli ne poikasilleen syötäväksi.

Ja sorsäiti poikineen talsii kioskin lähellä melkein joka aamu samassa kohtaa tien yli. Selvästi äiti yrittää selittää liikenteen vaaroja. Poikaset on käsketty riviin kun äiti yrittää kaakattaa, missä välissä kannattaa alkaa talsimaan tien yli. Välillä meinataan asettaa se räpylä siihen tielle mutta sitten vedetään se äkkiä takaisin, jos näyttää siltä ettei kuski meinaa pysähtyä. Ja suu papattaa ohjeita tien ylityksen aikanakin poikasille, että pysykää nyt sitten siellä rivissä, mars mars ja joka ainoa.

Selvästikkin on asiaa mietitty, kun tien ylityskohdaksi on valittu kaupungin työntekijöiden putkiremontin tekopaikka, johon on tehty oikein isomman puoleiset hidasteet, niin että jos niihin ajaa, niin moottori vähintäin tipahtaa samantein tielle. Siinä parhaiten tulee autoilijoiden hidastettua.

Ja koulun mutkassa on sorsaperhe, joka käyttää peräti suojatietä. Valistuneita nämä nykyajan linnut.
Tämä kuva on viime kesältä.